MTB

Over Mountainbiken
Mountainbiken valt onder de wielersporten en is een activiteit waar je de gebaande paden afgaat en bijvoorbeeld door het bos fietst. Anders dan fietsen op de weg waar een racefiets gebruikt wordt er bij mountainbiken een speciaal ontworpen mountainbike gebruikt met onder meer andere banden en vering. Mountainbiken kan zowel recreatief als in competitief verband uitgevoerd worden.

De sport vereist uithoudingsvermogen, een goede kracht en balans in de kern, fietshanteringsvaardigheden en zelfredzaamheid. Gevorderden streven ernaar om zowel steile technische afdalingen als het beklimmen van hoge hellingen te beheersen. In de discipline freeriding, downhill en dirt jumping worden er zowel natuurlijke sprongen als speciaal geconstrueerde sprongen vanaf hellingen en in de lucht uitgevoerd.

Mountainbikers rijden op routes buiten de gebaande paden, zoals bospaden, landweggetjes en langs greppels. Omdat de rijders zich vaak ver van de bewoonde wereld bevinden, vereist deze sport een sterke ethiek van zelfredzaamheid. Veel rijders dragen een rugzak met daarin water, voedsel, gereedschap voor reparaties onderweg en een eerste hulp kit voor in geval van letsel.

De sport werd voor het eerst in Californië beoefend. De late jaren 60, begin jaren zeventig staan bekend als de ontstaansperiode. In het begin werden de frames van Schwinn gebruikt. Er werden speciale luchtbanden op de mountainbike gelegd zodat er op het strand gereden kon worden en later kwamen daar ook versnellingen, en een speciaal stuur afkomstig uit de motorcross bij. Zo ontstond langzaam een fiets waarmee afdalingen en tochten door onontgonnen terrein gedaan konden worden.

De mountainbike werd pas veel later op commerciële schaal geproduceerd, waarbij veel gebruik werd gemaakt van lichtgewicht materialen. Inmiddels hebben ze hun eigen looks en verschillen ze in allerlei opzichten van reguliere fietsen. De sport mag zich verheugen op een groeiend aantal deelnemers. Klik hier voor een overzicht van verschillen mountainbike merken.

In het mountainbiken zijn een aantal categorieën te onderscheiden namelijk: cross-country, downhill, freeride, enduro/all mountain en dirt jumping. Lees hier meer hierover!

Sport Mountainbike

Mountainbiken: een hippe sport die goed is voor zowel je conditie als spiermassa. En je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt.
Als je een beter conditie wilt dan is mountainbiken een goede keuze. Je gebruikt alle spieren in je lichaam en daarin verschilt het mountainbiken van bijvoorbeeld het wielrennen.

Spieren kweken.
Met wielrennen en mountainbiken verbrand je ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, maar bij wielrennen gebeurd dit voornamelijk door middel van de beenspieren. Bij mountainbiken werk je niet alleen maar aan je beenspieren maar ook de spieren in de rest van je lichaam. En meer spieren staat weer voor meer energieverbranding. Dit is goed voor je gezondheid, of je nu af wil vallen of in conditie wilt blijven.

Energieverbruik
Als een persoon van 70 kilogram een uur gaat mountainbiken, verbrandt hij of zij: 9 kcal x 70 kg = 630 kcal.