Shimano of Sram?

Afmontage
De versnellingsgroep op je mountainbike is erg belangrijk. Deze bepaalt namelijk voor een groot deel je fietsplezier. Ook bij het kiezen van een versnellingsgroep moet je je eerst afvragen op welk terrein je gaat fietsen. Wil je veel door het bos en in de modder fietsen, dan zal je materiaal eerder slijten dan wanneer je over een verhard fietspad rijdt.

De meeste mountainbikes hebben Shimano of SRAM onderdelen.

Shimano
Shimano is marktleider in alle fietsdisciplines en heeft de breedste range in Mountainbike groepsets. Shimano is een Japanse fabrikant.
Alle uitvoeringen zijn zo ontworpen dat hun onderdelen onderling compatibel zijn, zolang het aantal versnellingen gelijk is. Hoewel je de beste prestaties zal houden bij een uniform samengestelde groep.

SRAM
SRAM is een Amerikaanse merk. SRAM staat bekend als innoverende producent. De allereerste 2x (dubbel kettingblad) en ook 1x (single kettingblad) groepsets in de MTB-wereld kwamen uit hun stal.
Bijna alle SRAM onderdelen zijn onderling compatibel.

In onderstaande tabel is de kwaliteit van de onderdelen van hoog naar laag geordend. De groepsets bovenaan in de tabel worden door professionals gebruikt.

Shimano VS Sram 300x300 - Shimano of Sram?

Let op
Op veel reeds afgemonteerde mountainbikes (merken) in de fietsenwinkel zie je combinaties van verschillende groepen. Het is verstandig hier goed op te letten, zodat je geen XT-groepset verkocht krijgt, terwijl in feite alleen de achterderailleur uit deze groepset komt.

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport