De beste mountainbike (mtb) schoenen

Ben je op zoek naar de beste mountainbike schoenen? Dan heb je vast wel gemerkt dat er enorm veel opties zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Om jou hierbij te helpen, hebben we enkele punten opgelijst waarmee je best rekening houdt bij de aankoop van jouw nieuwe mountainbike schoenen. Of je nu een beginner of een gevorderde mountainbiker bent, goede schoenen zijn een must in je uitrusting!

Tips bij het kopen van mountainbike schoenen

Soorten

Een van de eerste keuzes die je moet maken, is afhankelijk van het type pedaal waarmee je wil fietsen. De meeste mountainbikers rijden met klikpedalen waar je je schoenen kan inklikken. Een van de voordelen hiervan is dat je veel efficiënter kan trappen en meer controle hebt over je mountainbike. Wanneer je mountainbike schoenen zijn ingeklikt, kan je ook gemakkelijk trekken aan de pedalen wat een voordeel is tijdens een klim. Indien je kiest voor klikpedalen, moet je schoenplaatjes monteren onder je mountainbike schoenen.

Voor beginnende mountainbikers kan het nogal spannend lijken dat je voeten vastzitten. Een goede optie is dan om te kiezen voor flat pedalen met bijpassende schoenen. Deze pedalen zijn vlak en hebben kleine pinnetjes waarop je flat schoenen kan vastzetten. Zeker op technisch moeilijkere stukken kan dit fijner zijn omdat je dan de mogelijkheid hebt om gemakkelijker een voet aan de grond te zetten waardoor je minder kans hebt op blessures. Een nadeel aan deze pedalen is dat je niet kan trekken aan de pedalen en daardoor minder snel kan klimmen.

Daarnaast bestaan er ook combi-pedalen die de voordelen van beide soorten combineren. Op deze pedalen kan je aan de ene kant met normale schoenen fietsen en aan de andere kant met klikschoenen. Ideaal dus als je je fiets voor meerdere doeleinden wil gebruiken. Het gewicht van deze pedalen is iets hoger dan dat van de andere soorten, wat een nadeel kan zijn. 

Zolen

Goedkopere modellen beschikken vaak over een nylon zool. Dit soort zolen zijn vaak iets zwaarder en flexibeler dan duurdere zolen. Nylon zolen bieden wat meer stijfheid dan zolen van gewone sportschoenen, maar vaak zijn ze nog niet stijf genoeg voor een optimale krachtoverdracht.

In het algemeen is het daarom beter om voor een stijvere zool te kiezen, omdat bij deze zolen jouw kracht beter wordt overgebracht op de pedalen. Wanneer je wil gaan voor een stijver materiaal, kan je best kiezen voor schoenen met 100% carbon zolen. Carbon is een zeer licht en stijf materiaal. In het begin kan zo’n stijve zool wat vreemd aanvoelen, maar daar wen je aan. Een passende binnenzool kan het comfort verhogen.

Uiteraard bestaan er ook tussenvormen van zolen die nylon en carbon combineren. Enerzijds zijn er nylon zolen die op bepaalde plekken versterkt zijn met carbon. Anderzijds bestaan er ook zolen die gemaakt zijn met een carbon-nylon composietmateriaal. Deze combinaties kunnen een oplossing zijn als niet genoeg budget hebt voor carbon zolen.

Tijdens de rit kan het gebeuren dat je van je fiets moet afstappen omdat het terrein moeilijk berijdbaar is. Daarom kan het handig zijn om schoenen met een dieper profiel te kiezen die zorgen voor een betere grip op de ondergrond.

Sluitsysteem

Er bestaan verschillende soorten sluitingen voor mountainbike schoenen voor verschillende budgetten. Afhankelijk van je budget en wensen kan je kiezen tussen drie verschillende sluitsystemen.

Goedkopere mountainbike schoenen hebben vaak een klittenband als sluitsysteem. Het voordeel van dit sluitsysteem is dat het heel gemakkelijk is om je schoenen aan te trekken en vast te maken. Een klittenband is ook heel licht, wat een voordeel kan zijn. Nadelen van een klittenband zijn dat ze minder ondersteuning bieden omdat ze minder strak kunnen aangetrokken worden. Daarnaast zijn ze ook minder duurzaam omdat er snel veel vuil kan tussenkomen waardoor ze sneller verslijten.

Wanneer je budget iets groter is, kan je gaan voor een buckle sluiting of verstelbare strap. Een buckle is een soort sluiting die niet losser kan gaan zitten omdat het werkt met tandjes. Het grote voordeel van dit soort sluiting is dat de schoenen veel strakker kunnen worden aangetrokken dan bij een klittenband.

Tegenwoordig zijn draaisluitingen, ook wel boa-sluitingen genoemd, heel populair. Dit sluitsysteem is opgebouwd uit draaiknoppen en kunststof kabeltjes waarmee je de schoenen perfect kan laten aansluiten rond je voeten. Wanneer je aan de knop draait, zal het kabeltje strakker worden op de plaatsen met de minste weerstand. Op die manier past de schoen zich geleidelijk aan naar de vorm van jouw voeten. Jammer genoeg is dit systeem wat kwetsbaarder, waardoor je moet opletten dat het niet beschadigd door een val.

Seizoen

Indien je budget het toelaat, is het aangeraden om twee paar mountainbike schoenen aan te schaffen: een paar voor in de zomer en een paar voor in de winter. In de zomer is het belangrijk om mountainbike schoenen te kiezen die voldoende kunnen ademen.

Wanneer je vaak in de winter rijdt, kan je best kiezen voor een winterschoen. Deze schoenen zijn vaak iets hoger en water- en winddicht.

Indien je liever maar één paar schoenen aankoopt, kan je best gaan voor zomerschoenen die je in de winter combineert met een overschoen. Ook tijdens tijdritten worden vaak overschoenen gebruikt omwille van en verhoogde aerodynamica.

Schoenmaat

Het is belangrijk dat je mountainbike schoenen zo comfortabel mogelijk zitten. Enerzijds moeten je schoenen niet te los zitten zodat je voeten er niet uitschuiven. Anderzijds mogen ze ook niet te vast zitten aangezien je voeten een beetje uitzetten tijdens het fietsen door de warmte. Daarom is het belangrijk om je schoenen eerst te passen voor je ze koopt zodat je zeker de juiste maat kan kiezen.

Merken

Er bestaan mountainbike schoenen voor elk budget. Budgetvriendelijke merken zijn Rockrider of Red Cycling Products. Deze merken bieden goedkopere schoenen aan zonder al te veel in te boeten op kwaliteit. Deze merken zijn een ideale keuze voor beginners.

Merken die hoog scoren qua prijs-kwaliteitverhouding zijn Northwave en Shimano. Deze zijn iets duurder maar toch zeer kwaliteitsvol.

Ben je ondertussen gebeten door de mountainbikemicrobe en ben je op zoek naar mountainbike schoenen van topkwaliteit? Kies dan zeker voor schoenen van het Italiaanse merk Sidi. Mountainbike schoenen van dit merk zijn van topkwaliteit en zie je ook aan de prijs. Gelukkig zijn deze schoenen hun geld meer dan waard!

Over Maikel

Check Also

Keto dieet fietsen

Keto-dieet en mountainbiken – hoe kan je dit het beste combineren?

Ben je als mountainbiker op zoek naar manieren om steeds beter te presteren of wat …

SportSport