Wat is bikepacking?

Bikepacking combineert het plezier van het rijden op een lichtgewicht fiets met de fascinatie voor het fietsen zelf. Het gebruik van speciale bagagesystemen houdt de fiets in evenwicht, waardoor je er op alle terreinen mee kunt rijden; hierdoor kun je de goed verzorgde fietspaden verlaten en tijdens je tocht ook over ruig terrein rijden. Of het nu gaat om een onverharde weg, een onverhard pad of een landweggetje: bikepacking is puur avontuur.

Net als bij ultra-light trekking wordt de bagage tot een minimum beperkt. Het verdwijnt in zakken die direct aan de fiets bevestigd zijn.

Ontstaan bikepacking
Bikepacking is ontstaan uit lange afstand mountainbike races in de VS, de zogenaamde “self-support races”. Omdat de afstanden tussen de steden niet in één dag kon worden afgelegd en externe hulp niet was toegestaan, zochten de racers naar een manier om hun Spartaanse uitrusting en voorzieningen op een lichte en veilige manier aan hun fiets vast te maken, zonder capaciteit en snelheid op het terrein te verliezen.
Vanaf dat moment werd er binnen enkele jaren een volledig nieuw manier van fietsen ontwikkeld. Off-road rijden met weinig bagage biedt zelfs in dichtbevolkte gebieden van Europa nieuwe mogelijkheden.

bike packing northpak 2085691 1920 1024x683 - Wat is bikepacking?

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport