Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, bijvoorbeeld bij slecht weer? Dan kan een fietstrainer de oplossing zijn. Wanneer je in het bezit bent van een fietstrainer, zal je nooit meer een training moeten missen omwille van regen of sneeuw. Zo zal je steeds je conditie kunnen onderhouden zonder een voet buiten te zetten! Maar welke soorten bestaan er en waar moet je op letten bij de aankoop van jouw nieuwe fietstrainer? Lees er alles over in dit artikel!
Soorten fietstrainers
Er zijn verschillende soorten fietstrainers op de markt: rollenbanken, wheel-on fietstrainers, direct drive trainers en smart bikes.
Rollenbanken
Het fietsen op een rollenbank is de oudste methode om binnen te trainen. Vroeger kon je nogal gemakkelijk van zo’n rollenbank afvallen, zeker als je nog een beginner bent. Gelukkig zijn moderne rollenbanken aangepast zodat ze veel veiliger zijn.
Het schommelsysteem waarover de meeste hedendaagse rollenbanken beschikken is gepatenteerd door Tacx. Het systeem zorgt ervoor dat je in evenwicht zal blijven. Aangezien je ook zelf wat moet werken aan het bewaren van je evenwicht, is een rollenbank een ideale manier om bijkomend je core te trainen!
Een rollenbank is daarnaast ook vrij licht en dus heel gemakkelijk om te vervoeren. Ideaal dus als je nood hebt aan een nieuwe omgeving om in te trainen.
Wheel-on trainer
Een wheel-on trainer is een fietstrainer met wielaandrijving. Deze fietstrainer kan je gebruiken met je eigen achterwiel. Nadeel hierbij is dat je een speciale trainerband nodig hebt in plaats van de normale band die op je achterwiel zit. Deze trainerband heeft meer grip, is stiller, voorkomt verhitting en is beter bestand tegen slijtage. Telkens als je binnen wil trainen, moet je dus die band vervangen. Daarom kan een trainingswiel handig zijn. Zo moet je niet telkens de banden wisselen, maar enkel het complete wiel.
Een groot voordeel van de wheel-on trainer is de prijs: die is namelijk vrij laag ten opzichte van andere soorten fietstrainers op de markt.
Direct drive trainer
In tegenstelling tot een wheel-on trainer, moet je bij een direct drive fietstrainer het achterwiel van je fiets zelf niet gebruiken. Als je een direct drive trainer wil gebruiken, moet je het achterwiel van je fiets eraf halen om vervolgens de achterbrug van je fiets in de fietstrainer te plaatsen.
De direct drive trainer kan een hoog stijgingspercentage simuleren, wat beter overeen komt met de realiteit. Daarnaast kan een direct drive trainer zwaardere inspanningen aan. Nadeel van een direct drive trainer is dat het iets duurder is dan een wheel-on fietstrainer.
Smart Bike
Heb je een groter budget en ben je op zoek naar een fietstraining die nog sterker overeen komt met de realiteit? Dan is een Smart Bike echt iets voor jou. Een Smart Bike is een stationaire fiets met ingebouwde fietstrainer. Hiervoor heb je je eigen fiets dus niet meer nodig! Heel handig als je graag afwisselt tussen binnen en buiten trainen.
Smartbikes zijn geluidloos aangezien er bij deze fietsen geen ketting nodig is. Daarnaast zijn ze erg krachtig en kunnen ze behoorlijke hellingspercentages nabootsen.
Waar moet je op letten?
Voordat je naar de sportwinkel of webshop gaat om een fietstrainer aan te schaffen, is het aangeraden om op de hoogte zijn van enkele belangrijke aspecten. Na het lezen van dit artikel, zal je beschikken over voldoende kennis om een geïnformeerde keuze te maken.
Materiaal
Om een zo aangenaam mogelijke ervaring te hebben, kan je best kiezen voor een fietstrainer die vervaardigd is uit kwaliteitsvol materiaal. Indien het materiaal inferieur is, zal je fietstrainer minder lang mee gaan. Daarnaast zal de trainer lichter zijn en dus ook minder stabiel.
De meeste fietstrainers zijn gemaakt van metaal of kunststof. Het is aangeraden om te kiezen voor een fietstrainer van metaal omdat die steviger en slijtvaster zal zijn dan een fietstrainer van kunststof. Daarnaast kan een metalen fietstrainer een hoger gewicht aan.
Connectiviteit
Tegenwoordig wordt alles ‘smart’ gemaakt; zo ook fietstrainers. Smart fietstrainers zijn fietstrainers die je kan verbinden met een app of software om je training spannender en interessanter te maken. De fietstrainer en app zullen automatisch naar elkaar op zoek gaan zodat het heel gemakkelijk is om een verbinding te maken. Veel merken die ‘smart’ fietstrainers aanbieden, hebben een eigen app met verschillende mogelijkheden. Toch zijn externe apps als Zwift, vaak net dat tikkeltje beter.
Maar wat kan je nu allemaal met zo’n app? Wel, met apps als Zwift kan je in een virtuele wereld je fietstrainingen afleggen. Dit kan alleen, maar ook samen met anderen. Zo wordt je training veel interactiever en uitdagender. Door je fietstrainer te koppelen met een app, kunnen er gegevens uitgewisseld worden, waarop je fietstrainer kan reageren. Zo kan bijvoorbeeld de weerstand of het stijgingspercentage automatisch aangepast worden aan een virtuele route. De app kan er dus voor zorgen dat je een realistischere ervaring zal beleven aan je training.
Van realistische stijgingspercentages tot zelfs trillingen van kasseien: er is ondertussen al heel veel mogelijk. Wanneer je graag van dit soort apps gebruik wil maken, is het belangrijk dat de fietstrainer waarvoor je kiest ‘smart’ is.
Stijgingspercentage
Wat wil je graag bereiken met jouw trainingen? Ben je van plan om jezelf uit te dagen met steeds zwaardere ritten met een hoog stijgingspercentage of hou je het liever bij normale trainingen? Wat je ook verkiest, het antwoord op deze vraag is belangrijk om te weten voor welke fietstrainer je best kiest. Het stijgingspercentage dat jouw fietstrainer aankan, is namelijk afhankelijk van de weerstand die de rem kan leveren. Hoe hoger de weerstand, hoe hoger het stijgingspercentage dat de fietstrainer kan simuleren.
Remmen
Een van de belangrijkste aspecten waarover je moet nadenken bij de aankoop van een fietstrainer, is het type rem. Hoe sterker de rem is, hoe meer weerstand die kan bieden. Hoe meer weerstand de fietstrainer kan bieden, hoe hoger het stijgingspercentage dat de trainer kan simuleren. Er zijn vier soorten remmen: de elektromagnetische rem, de motorrem, de magneetrem en de vloeistofrem.
De elektromagnetische rem is de beste keuze. Deze reageert zeer snel en is zeer bestendig tegen slijtage. Het magnetisch veld is verantwoordelijk voor de weerstand en dus ook de remkracht van de fietstrainer. Deze rem kan een stijgingspercentage van maar liefst 20% aan en is dus zeer sterk. Een fietstrainer met een elektromagnetische rem kan gemakkelijk worden aangestuurd met een van de apps. Fietstrainers met dit soort rem moeten aangesloten worden op het stroomnet, wat een nadeel kan zijn als je op locatie wil opwarmen.
Wil je toch graag op locatie trainen? Ga dan voor een motorrem! Dit soort remmen werkt namelijk zonder stroom. Het zijn zeer krachtige remmen die een stijgingspercentage van zo’n 15% aankunnen. Ook fietstrainers met een motorrem kunnen gemakkelijk verbonden worden met een app.
Een magneetrem is heel eenvoudig. Hoe harder je fietst, hoe meer weerstand de rem biedt. Deze weerstand kan je handmatig of via een app aanpassen. Deze rem is wat gevoeliger aan slijtage en dus goedkoper.
Ten slotte heb je nog de vloeistofrem. Deze soort rem biedt een hogere maximale weerstand dan een magneetrem. Ook hier geldt dat hoe harder je fietst, hoe meer weerstand je zal voelen. Een fietstrainer met deze rem kan je zonder stroom gebruiken, wat dus ideaal is als je op locatie wil opwarmen. Het grootste voordeel van deze rem is dat ze bijna geluidloos is.
Beste merken voor fietstrainers
Er zijn verschillende merken die fietstrainers aanbieden, maar de bekendste en beste fietstrainers kan je vinden bij de merken Tacx en Wahoo.
Tacx fietstrainers
Het Nederlandse merk Tacx is erg populair, zowel bij beginners als gevorderden. Tacx heeft een groot assortiment, met zowel basis fietstrainers als smart fietstrainers. Alle smart fietstrainers kunnen verbinden met software van Tacx of apps zoals Zwift.
Ben je op zoek naar een basis model? Dan is de Tacx Booster ideaal. Deze wheel-on fietstrainer is gemakkelijk overal te gebruiken aangezien je geen elektriciteit nodig hebt. Wanneer je voor deze fietstrainer kiest, vergeet dan zeker geen Tacx trainerband aan te kopen!
Wil je toch wat interactiever trainen? Ook hiervoor heeft Tacx verschillende mogelijkheden. De Tacx Flow Smart is een goed instapmodel. Voor meer gevorderde fietsers kan dit model wat te licht zijn, aangezien deze maar een stijgingspercentage van 6% aankan. Heb je liever wat meer uitdaging? Overweeg dan zeker de Tacx Neo smart bike, hét topmodel van Tacx!
Wahoo fietstrainers
Ook Wahoo is een bekend merk voor fietstrainers. In het aanbod van Wahoo vind je o.a. smart direct drive en wheel-on trainers. Ook deze trainers kan je dus verbinden met apps.
De Wahoo KICKR Snap Smart Trainer is een goede keuze als je op zoek bent naar een wheel-on trainer. Deze fietstrainer kan een stijgingshelling van 12% aan en geeft je een zeer realistisch fietsgevoel.
Als je budget wat hoger ligt, kan je gaan voor een Wahoo KICKR Core fietstrainer. Deze direct drive fietstrainer kan hellingen van maar liefst 16% simuleren. Deze fietstrainer is geschikt voor bijna elke fiets en kan je connecteren met verschillende apps.