De beste mountainbike fietscomputers – Welke zijn dat?

Ben je een mountainbiker die meer wil weten over de beste fietscomputers die momenteel op de markt zijn? Dan is dit artikel interessant voor jou. De fietscomputer die je voor je mountainbike kiest heeft invloed op je prestaties en veiligheid onderweg. Of je nu rijdt op rustige wegen, ravot in de bergen of scheurt over avontuurlijke paden, een goede fietscomputer is een must-have mountainbike-accessoire. 

Wat is een fietscomputer?

Sinds de uitvinding van de Cyclometer in 1895 door Curtis H. Veeder, heeft het apparaatje veel ontwikkelingen ondergaan. Vroeger was het een puur mechanisch toestel dat het aantal rotaties van het wiel telde. Vervolgens berekende het apparaat met een formule hoeveel kilometers je afgelegd had. Het succes van deze uitvinding zorgde ervoor dat er steeds nieuwe modellen op de markt kwamen. 

Tegenwoordig kennen we allemaal wel de kleine elektrische apparaatjes die we op ons stuur kunnen bevestigen. Lange tijd was hier een draad voor nodig, maar ondertussen staat de technologie veel verder en kan dit allemaal draadloos. 

Vandaag beschikt een fietscomputer over verschillende functies en kan het minstens de huidige en gemiddelde snelheid, de afstand en tijd van je mountainbike trip meten. Meer geavanceerde modellen hebben extra meet-functies om onder andere ook de hoogte en helling te meten. Bovendien kan je er sensoren aan koppelen om bijvoorbeeld je hartslag en cadans te meten. Een van de nieuwste ontwikkelingen op de markt is de ingebouwde gps-navigatie. 

Waarom een mountainbike fietscomputer gebruiken? 

Bij mountainbiken gaat het uiteraard om de reis, niet om het bereiken van de bestemming. Toch kan het gebruiken van een fietscomputer tijdens je rit absoluut zinvol zijn! Een fietscomputer is een echte must als je het mountainbiken serieus neemt. 

Het is een ideale manier om de vorderingen die je maakt op vlak van tempo, duur of hartslag te kennen. Uiteraard is het ook nuttig om tijdens de training af en toe een blik te werpen op de fietscomputer om bijvoorbeeld te checken of je nog op een goed tempo aan het trainen bent. 

Het is aangeraden om een fietscomputer met gps-navigatie te overwegen. Deze zijn wat duurder, maar kunnen wel een goede investering zijn om je . Heb je nog geen goede fietscomputer met gps-navigatie? Hier zijn enkele redenen waarom het geen slecht idee zou zijn om dit aan te kopen:

  • De meest voor de hand liggende reden voor het aankopen van een fietscomputer met navigatie is natuurlijk dat dit toestel aangeeft waar je naartoe moet rijden. Zo hoef je tijdens je rit niet meer na te denken over je route en zal je nooit meer verloren fietsen. 
  • Aangezien je gewoon de gps kan volgen en niet meer sporadisch moet stoppen omdat je de weg kwijt bent, kan je al je energie in je training steken. Op die manier zal je efficiënter kunnen omgaan met je tijd en zal je dus meer halen uit je training. 
  • Het rijden met een fietscomputer met gps zorgt voor een hogere veiligheid. Wanneer je hulp nodig hebt, kan je gemakkelijk je locatie delen.
  • In tegenstelling tot een papieren kaart, is een fietscomputer met gps-navigatie altijd up-to-date, waardoor je er altijd op kan vertrouwen omdat de informatie juist is. 
  • Dankzij de routes die reeds in het toestel zijn opgeslagen door anderen, kan je gemakkelijk nieuwe routes ontdekken. 

De beste mountainbike fietscomputers

Hieronder kan je een overzicht vinden van de beste fietscomputers die momenteel op de markt zijn in België en Nederland. In dit overzicht delen we de fietscomputers onder in die met gps en die zonder gps. 

Fietscomputers zonder gps  

De basis fietscomputers zonder gps geven je al heel wat informatie, maar zijn toch wat budgetvriendelijker dan de fietscomputers met gps. Daarnaast verbruiken fietscomputers zonder gps veel minder energie en hebben daardoor een langere levensduur van de batterij.

Strex fietscomputer
Deze draadloze fietscomputer is heel gemakkelijk te installeren en is te bedienen met slechts één knop. Het is een van de goedkoopste fietscomputers op de markt, maar toch kwaliteitsvol. Het apparaat is waterbestendig en heeft een witte of groene achtergrondverlichting. Hoe slecht het weer ook is, het scherm zal altijd leesbaar zijn. Bij deze fietscomputer is er tevens een cadans- en vermogenssensor inbegrepen. Bijkomend worden ook het aantal calorieën dat je verbruikt geregistreerd. Klik hier!

Sigma fietscomputer
Sigma BC 9.16 ATS is een betrouwbare, draadloze fietscomputer. Deze fietscomputer heeft geen gps-navigatie en is daarom ideaal voor mensen die een simpele en gemakkelijke fietscomputer wensen. Deze fietscomputer heeft verschillende functies, waaronder de huidige, gemiddelde en maximale snelheid, huidige en totale afstand, huidige tijd en totale rijtijd en het aantal verbrandde calorieën. Uiteraard kan je de fietscomputer ook als klok gebruiken. 

De Sigma BC 16.16 heeft nog enkele bijkomende functies. Deze fietscomputer kan naast de eerder genoemde functies ook de dagelijkse en totale brandstofbesparing en de temperatuur meten. Beide fietscomputers zijn waterdicht. Klik hier!

Fietscomputers met gps  

Als je budget iets groter is, kan je gaan voor een fietscomputer met gps. Deze fietscomputers bevatten meestal ook een pak extra functies dan een simpele fietscomputer. Daarom is de hogere prijs het overwegen waard. De meeste fietscomputers kan je ook gemakkelijk verbinden met apps zoals Strava.

Garmin fietscomputer
Garmin heeft een groot aanbod aan fietscomputers met gps. Een goede keuze zijn de Garmin Edge Explore, Edge 530 of Edge 830. 

De Garmin Edge Explore is de goedkoopste van de Edge reeks, maar zit boordevol handige functies. Een van deze functies is ‘popularity routing’. Dit is een functie die je populaire routes voorstelt aan de hand van de Garmin Connect app. Ideaal om nieuwe gebieden te ontdekken! Daarnaast is er ook een rider-to-rider messaging functie. Zo hou je gemakkelijk contact met je mede-mountainbikers. Met zijn batterijlevensduur van 12 uur kan je met een gerust hart vertrekken voor een lange rit. Uiteraard zijn er nog vele andere functies te ontdekken!

In een iets hogere prijsklasse vind je de Garmin Edge 530. Dit model kan je niet alleen in Europa gebruiken, maar over de hele wereld! Deze fietscomputer beschikt ook over enkele trainingsfuncties voor onder andere intervaltraining. Ideaal voor de iets meer gevorderde mountainbiker. 

Het Garmin Edge 830 model komt grotendeels overeen met het 530 model. Een van de grootste verschillen is dat dit model een touchscreen heeft. De navigatiemogelijkheden van Edge 830 zijn ook iets uitgebreider dan die van het 530 model. Bij de 830 kan je bijvoorbeeld zelf routes aanpassen en maken of adressen opzoeken op het apparaat zelf.

Wahoo fietscomputer

Wahoo heeft in zijn ELEMNT reeks enerzijds het Roam model en anderzijds het Bolt model. Ben je een echte globetrotter? Dan zijn deze fietscomputers iets voor jou. Op beide versies zijn er reeds kaarten geïnstalleerd van Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Oceanië. Uiteraard kan je extra kaarten downloaden via wifi. 
Klik hier voor de Wahoo ELEMNT

Het Bolt model is iets simpeler en beschikt over een monochroom scherm. Enkele van de functies zoals het traceren van je gereden route en het opslaan van locaties kan je enkel gebruiken via de ELEMNT Companion app.  

Het Roam model beschikt wel over een kleurenscherm, maar is ook iets zwaarder. Bij dit model werden de functies die je bij het Bolt model enkel via de app kan bereiken, ingebouwd in het apparaat zelf. Dit model beschikt ook over enkele extra functies zoals bijvoorbeeld het vinden van de kortste route.

Mio Fietscomputer

Fietscomputers van het merk Mio zijn iets goedkoper dan die van Garmin en Wahoo. Ze zijn daarnaast ook gemakkelijker te bedienen. Een echte aanrader van dit merk is de Mio Cyclo 215. Deze fietscomputer heeft enkele voordelen ten opzichte van zijn voorganger Mio Cyclo 210. Bij de 215 heb je de mogelijkheid om een cadans- hartslag-, snelheid- of vermogenssensor toe te voegen. Deze zijn los verkrijgbaar. Daarnaast beschikt dit model ook over een functie voor intervaltraining en een ronde-teller. 

Over Maikel

Check Also

Keto dieet fietsen

Keto-dieet en mountainbiken – hoe kan je dit het beste combineren?

Ben je als mountainbiker op zoek naar manieren om steeds beter te presteren of wat …

SportSport