Fietshandschoenen tijdens de winter

Fietshandschoenen

Handschoenen houden je handen tijdens de winter niet altijd warm. Als de temperatuur nog redelijk mild is, kun je zomerhandschoenen dragen maar niet alle winterhandschoenen zullen je extra warmte kunnen bieden. Ze houden de wind tegen en houden je handen droog, terwijl je toch je handen kunt gebruiken om het stuur vast te pakken, de versnellingshendel en de remhendels met minimale hinder kunt bedienen.

Waar moet je beginnen?

Handschoenen zijn er in honderden soorten en maten en ze zijn voor verschillende omgevingsomstandigheden ontworpen. Sommigen zijn ontworpen om je warm te houden, anderen om te dragen als het regent en weer anderen proberen beide te doen. Over het algemeen geldt dat hoe kouder de waarschijnlijke omstandigheden zijn waarin je je zult begeven, hoe meer isolatie je nodig zult hebben. Sommige soorten zijn gemaakt van slimme materialen, die de wind kunnen tegenhouden wat betekent dat je een dunnere handschoen kunt dragen, terwijl sommige soorten ook 100% waterdicht zijn.

Geïsoleerde handschoenen

Meer isolatie betekent vaak ook extra volume en dit kan het vasthouden van het stuur en de bediening van de rem en de versnellingshendels een beetje moeilijker maken dan normaal. En sommige handschoenen bieden zoveel isolatie dat je merkt dat je handen al snel vreselijk warm en zweterig worden, dus de handschoenen moeten wel snel vocht kunnen opnemen.

Maar je hebt ze soms toch nodig. Voor de meest extreme weer omstandigheden en we hebben het dan over rond het vriespunt of daaronder, zijn handschoenen in de vorm van wanten het beste. Je kunt er zeker van zijn dat je vingers lekker warm zullen blijven, maar ze kunnen het hanteren van de fiets redelijk lastig maken en daarom moet er zorgvuldig worden overwogen wanneer je ze draagt. Tenzij het extreem koud is en voor de meeste fietsers zal dat al snel het geval zijn, zullen gewone handschoenen met een goede voering en een wind- of waterdichtende behandeling voldoende zijn om je door de lente heen te helpen.

Draag handschoenen in laagjes

Net als dat je voor je bovenlichaam laagjes draagt, kun je het laagjes-principe ook voor je handen gebruiken. Onderhandschoenen kunnen worden gebruikt in koudere klimaten om de isolatie van je standaard handschoenen te verbeteren en zullen je flexibeler maken als het weer verandert. Je kunt dan dezelfde overhandschoenen gebruiken met verschillende voeringen voor verschillende omstandigheden, waardoor je je beter kunt aanpassen aan het weer.

Houd je handen droog

Sommige winterhandschoenen hebben een waterdicht membraan of een voering, die wonderen doet als het maar blijft gieten. In een poging om de nattigheid buiten te houden, gaat dit vaak ten koste van het ademende vermogen van de handschoen en zullen je handen waarschijnlijk alleen vochtiger worden door je eigen zweet.

Handschoenen gemaakt van neopreen zijn goed om het vocht te weren en sommige merken combineren materialen, die ook vaak worden gebruikt voor het maken van regenpakken met synthetisch lederen handpalmen, om de bewegingsvrijheid te vergroten en de grip op de handvatten te verhogen.

Andere mogelijkheden

Handschoenen met gewatteerde handpalmen kunnen de trillingen verminderen, wat wat wel fijn is tijdens langere ritten in kou. Het gewatteerde gedeelte kan gemaakt zijn van schuim of bij de duurdere versies van gel, wat zich beter vormt naar je vingers en je handen en wat de schokken ook beter zal absorberen.

Met de toegenomen omvang van een winterhandschoen zal het gevoel voor het stuur en bedieningselementen afnemen en wanneer alles nat en modderig is, kun je dan de grip verliezen. Dus zoek naar een handpalm, die bedekt is met een royale hoeveelheid siliconen voor extra grip, want dit kan echt op een parcours het verschil maken.

Grote delen van badstof rond de duim en andere delen van de handschoen zijn handig voor het droogdeppen van de loopneus, waarvan je last kunt hebben op koude dagen en siliconen stukjes op de vingers kunnen een beetje meer grip bieden voor de remhendels, wat goed is voor het gebrek aan gevoel dat de extra vulling met zich meebrengt.

Manchetten

Een handschoen met een grote, verstelbare manchet kan ervoor zorgen dat er geen koude lucht bij de opening bij je pols naar binnenstroomt en je kunt de handschoen in de mouw van je jas stoppen. Een lange manchet kun je met klittenband of andere sluitingen over de mouw van je jas sluiten of strak om je pols binden.

Hoeveel moet ik uitgeven?

Het oude gezegde ‘Alle waar naar zijn geld’, gaat hier zeker op. Als je meer geld uitgeeft kun je geavanceerdere materialen kopen, die zullen voldoen aan de wensen van veeleisende fietsers en ook het zweet beter zullen opnemen. Eén paar handschoenen is misschien alles wat je nodig hebt, maar fietsers die veel kilometers afleggen, kunnen beter verschillende paren handschoenen hebben, die geschikt zijn voor verschillende temperaturen en omstandigheden – het betekent ook dat je dan altijd een extra paar hebt voor als je handschoenen in de was zitten.

Hieronder een top 3 winterhandschoenen.

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport