Fietskleding in de winter – Waar moet je op letten?

Als je normaal gesproken alleen maar in de zomer fietst of de winters ontvlucht door op afgelegen exotische locaties te gaan fietsen, kan fietsen in de winter een ontmoedigende nieuwe ervaring zijn. Laat ons je adviseren over de fietskleding zodat jij kunt gaan genieten van een winters fietstochtje. Slecht weer bestaat namelijk niet, slechte fietskleding wel!

Kleed je in laagjes en bescherm de kern van jouw lichaam

Het handhaven van een comfortabele temperatuur tijdens jouw fietstocht, begint met het isoleren en het beschermen van jouw borst en romp. Jouw kern herbergt jouw vitale organen en jouw lichaam is afhankelijk van een stabiele temperatuur. Als jouw kern te koud wordt, gaat het afweermechanisme van jouw lichaam stoppen met het sturen van warm bloed naar jouw ledematen om het te reserveren voor jouw vitale organen. Om je armen, benen, voeten en handen warm te houden, moet je je kern dus warm houden.

Bij de regeling van de temperatuur draait alles om laagjes en een reeks veelzijdige kleding, die je afhankelijk van het weer gemakkelijk aan of uit kunt doen. Op de meeste winterse dagen heb je minimaal twee laagjes nodig, maar als het heel koud is drie. Ten eerste een basislaag van bijvoorbeeld nauwsluitend ondergoed dat op de huid wordt gedragen om de warme lucht vast te houden en het zweet af te voeren als je hard trapt. Het ziet er misschien uit als een ouderwets hemd of een lange onderbroek, maar in tegenstelling tot katoen zorgen die moderne technische materialen ervoor dat jij altijd droog en warm blijft. Daar bovenop komt jouw tussenlaag, iets dat wat warmte en een behaaglijke isolatie biedt, zoals bijvoorbeeld een polar fleece, een trui van merinowol of een soepele jersey. Daarboven bevindt zich de buitenlaag, die bescherming tegen wind en/of regen biedt. Elke laag moet ademend zijn om ervoor te zorgen dat jouw huid, hoe hard je ook fietst, altijd droog blijft. 

Handen, voeten en het hoofd tijden het mountainbiken

Koude extremiteiten kunnen een fietstocht echt onaangenaam maken, maar er is een enorm assortiment aan handschoenen, overschoenen en hoofdbedekkingen beschikbaar, die gemaakt zijn van de beste waterdichte stoffen, die jou onder alle weersomstandigheden beschermen. Dikker is niet noodzakelijkerwijs ook warmer, want moderne stoffen zijn ontworpen om licht aan te voelen en flexibiliteit mogelijk te maken. Dit is vooral belangrijk voor fietshandschoenen, want koude handen zorgen ervoor dat je temperatuur snel daalt en dat je minder controle over je stuur hebt. Deze volledig waterdichte en geïsoleerde handschoenen houden jou onder alle winterse omstandigheden heerlijk comfortabel!

Overschoenen kunnen over je fietsschoenen worden aangetrokken om opspattend water, wind en regen tegen te houden. Ze maken een enorm verschil voor hoe jouw voeten aanvoelen en zijn of je nu op de weg of offroad fietst in de winter echt essentieel. Als je veel in de winter fietst, moet je misschien een stapje verder gaan en in winterlaarzen investeren. Onthoud echter dat het belangrijkste voor warme handen en voeten een warme romp is. Als jouw handen en voeten koud beginnen te worden, zorg er dan voor dat je voldoende laagjes aan hebt – een bodywarmer is geweldig om je kern zonder oververhitting heerlijk warm te houden.

Wind tijdens het moutainbiken

De wind is voor een mountainbiker zowel zijn beste vriend als zijn grootste vijand. De wind in de rug hebben, kan je een bovenmenselijk gevoel geven, maar tegen de wind in moeten ploeteren is voldoende om volwassen mannen aan het huilen te maken. Als het gaat om jezelf warm houden gaat, heeft het vaak meer met de gevoelstemperatuur dan met nat worden te maken. Of je huid nu vochtig van het zweet of van de regen is, voeg er een koude wind aan toe en je loopt het risico om je temperatuur te voelen dalen. Jezelf beschermen tegen het afkoelen door de wind is onder alle omstandigheden één van de belangrijkste taken die jouw kleding moet doen.

Vergeet bij het lezen van de weersvoorspelling voor een tocht niet de windsterkte en de -richting te controleren – sommige voorspellingen geven je een ‘gevoelstemperatuur’ waarbij de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid wordt gecombineerd.

Pas je kleding aan het weer, het soort tocht en het terrein aan

Bij het kiezen van je outfit zijn er drie factoren waarmee je rekening moet houden: het weer, de tocht die je gaat maken en het terrein. Bij langzamere tochten of het woon-werkverkeer, waarbij je misschien voor lichten moet stoppen, moet je je wat warmer kleden. Als je met je vrienden op pad gaat en van elke heuvel een wedstrijdje maakt, kun je de middelste laag misschien wel overslaan, maar zodra je stopt, koel je echt snel af. Het is de moeite waard om een lichtgewicht, opvouwbare jack mee te nemen in geval van een lekke band of een lange afdaling. Als je aan het mountainbiken bent, kun je het tijdens het beklimmen van een heuvel erg warm krijgen, maar als je bovenaan bent of afdaalt voel je echt de koude. Een droge middenlaag in je rugzak stoppen, is echt geen overbodige luxe.

Investeer in technologie

We weten allemaal dat fietskleding niet goedkoop is, vooral niet als je een complete fietskledingset voor de winter moet kopen, maar het is wel een investering die de moeite waard is. Als je je buiten warm en comfortabel voelt, zul je veel meer genieten van het fietsen en uitkijken naar de volgende tocht. Door in de winter te gaan fietsen, blijf je fit, gezond en ben je altijd klaar voor je volgende avontuur. Zoals het gezegde luidt, winter miles equal summer smiles, want niet fietsen in de winter betekend echter ook dat je in het voorjaar helemaal opnieuw je conditie moet opbouwen.

Waarom zou je in de winter door blijven fietsen?

In de winter naar buiten gaan, is uitdagender dan in die lange, zonnige zomerdagen, maar het kan echter net zo lonend zijn. Fietsen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid, het is goed voor de planeet, het bespaart je reiskosten en het is vooral ook leuk.

Eén van de sterkste redenen om tijdens de winter te blijven fietsen, is het behouden van de conditie, die je in de zomer hebt opgebouwd. Niets is zo demoraliserend als in het voorjaar op de fiets stappen en tijdens een klim te moeten worstelen, die je een paar maanden eerder gemakkelijk vond. Als je worstelt met de stress en de spanning van 2021, kan lekker eropuit gaan het verschil maken voor hoe je je voelt, aangezien fietsen een heel positief effect op de geestelijke gezondheid heeft.

Tijdens de korte winterdagen is het nog belangrijker om zo veel mogelijk tijd in de buitenlucht door te brengen. Tijd doorbrengen in natuurlijk daglicht is belangrijk om jouw lichaam synchroon met de seizoenen te houden, de productie van vitamine D te bevorderen en het kan helpen bij SAS (seizoensgebonden affectieve stoornis).

Eén van de gemakkelijkste manieren om jezelf te motiveren om te gaan fietsen, is door je fiets als transportmiddel te gebruiken als je bijvoorbeeld naar de winkel of naar je werk gaat. Het is een tocht die je sowieso moet maken, dus het geeft die tocht ook nog eens een extra doel. Fietsen is goed voor het milieu, bespaart kosten, zorgt voor minder files en is uitstekend voor de gezondheid. De onderstaande producten adviseren wij bij het fietsen in de winter.

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport