Verschil mountainbike en gravelbike

Zowel gravel- als mountainbikes zijn ontworpen om off-road te gaan, maar ze zijn bedoeld voor zeer verschillende rijders, we leggen de verschillen uit.

Maar wat is de ideale fietsconfiguratie voor je off-road of all-terrain fietsen? Een paar jaar geleden leek deze vraag onzinnig: als je je off-road waagde, was een mountainbike gewoon wat je moest rijden. De opkomst en enorme toename van de populariteit van de gravelbikes, en de daaropvolgende technologische vooruitgang van gravelbikes, heeft deze discussie veranderd.

Dus als het gaat om een gravelbike vs. een mountainbike, welke moet je dan kiezen?

Aanvankelijk werd de gravelbike door velen afgedaan als een wegfiets met grotere banden en iets stuggere vorken, maar inmiddels is de gravelbike een geloofwaardig eigen fietssegment geworden. 

Aangezien meer fietsers hun routeopties niet wilden laten beperken door de infrastructuur, stellen gravelfietsen meer avontuurlijke fietsers in staat om aanzienlijke kilometers te maken zonder dat ze een lus hoeven te maken op hetzelfde geasfalteerde gedeelte.

Door deze mogelijkheid, om jouw rit uit te breiden en te structureren is het een onmiskenbaar punt van aantrekkingskracht voor elke gravelbike. Men kan ervoor kiezen om een redelijke afstand te rijden op de weg, waarbij men een beetje harder moet werken voor de kilometers dankzij de grotere rolweerstand van de gravel fietsbanden, voordat men terug naar huis gaat op een bosweg. Ondanks dat gedisciplineerde herhalingen een voorwaarde is voor een succesvol trainingsprogramma, kan de eentonigheid van het terrein en de route zich langzaam verergeren tot mentale vermoeidheid en demotivatie.

Met een gravelbike is het vermogen om een route te veranderen en te veraangenamen. Gravelbikes zijn ook een uitstekend trainingshulpmiddel wanneer de omstandigheden modderig worden en het fietsen op de weg zijn aantrekkingskracht verliest. Ben jij al overtuigd?

entrepreneur 2934861 640 - Verschil mountainbike en gravelbike

Over Maikel

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport