Mountainbike kopen

Mountainbike kopen?
Heb je ook het mountainbike-virus te pakken en heb je besloten om ervoor te gaan en je eigen mountainbike te kopen? Zorg er dan voor dat je voor jou de juiste fiets vindt. Daarom hebben we de verschillende elementen van de fiets, die je moet kennen en de belangrijkste vragen die je moet overwegen om te beslissen welke fiets bij jou past, op een rijtje gezet.

Full suspension versus hardtail
De overgrote meerderheid van de mountainbikes zal een ingebouwde vering hebben die het gemakkelijker zal maken om over oneffen terrein te rijden, de tractie bij stijgingen en dalingen helpt te handhaven en de schokken, die ontstaan bij de landing of bij sprongen, te absorberen.

Hardtails hebben, zoals de naam al suggereert, een stijve achterkant en een set vering vorken. Fietsen met volledige veringen (full suspension) hebben vering vorken en een schokdemper, waardoor het achterwiel zich onafhankelijk kan verplaatsen.

Over het algemeen zijn hardtail-fietsen uitstekend om mee te klimmen, efficiënt bij het trappen en een goede keuze voor cross-country rijden en bijna alle soorten parcours rijden. Ze zijn vaak een betaalbare optie voor veel mensen die op zoek zijn naar een eerste fiets zonder al te veel geld te willen uitgeven.

Met fietsen die een volledige vering hebben, kun je met een hogere snelheid en meer vertrouwen een technisch terrein verkennen.

Wiel- en bandenmaat 
Er zijn drie belangrijke wielmaten voor mountainbikes.

Mountainbike met 29 inch wielen
29 inch wielen
, ook wel bekend als 29er wielen, zijn de grootste. Hun grote omvang geeft ze meer momentum zodat ze, zodra ze op hoogte zijn, blijven ronddraaien. De grote maat betekent ook dat ze makkelijker over een ruig terrein kunnen rijden en meer technische eigenschappen hebben, waardoor ze geschikt zijn om mee te klimmen. Het nadeel is dat de wielen de fiets vaak zwaarder maken en veel flex in het frame hebben, tenzij je je budget verhoogt en voor een lichtere en stijvere optie kiest. Ook kunnen ze op smalle, kronkelende paden minder manoeuvreerbaar zijn en zijn ze misschien minder geschikt voor kleine mensen.

Mountainbike met 27,5 inch wielen
27,5 inch
of 650b wielen zijn vooral ongelooflijk populair voor trail- en enduro rijden. Ze zijn flexibeler en responsiever dan 29 inch wielen, maar rijden nog steeds goed over technische terrein.

Mountainbike met 26 inch wielen
26 inch
, wat ooit de gangbaarste maat was, is nu bijna geheel vervangen door 29 inch en 27,5 inch.

Een andere, steeds populairder wordende optie zijn de extra grote wielen. Dit worden ook wel 27,5+ inch wielen genoemd en hebben een wielgrootte van 27,5 inch maar met een aanzienlijk bredere velg en grotere banden. Dit grotere, bredere bandprofiel zorgt voor meer tractie waardoor het ideaal is voor als het sneeuwt of onder modderige omstandigheden.

Bekijk hieronder een video over de verschillen van 27,5 inch en 29 inch wielen

Afmontage
De versnellingsgroep op je mountainbike is erg belangrijk. Deze bepaalt namelijk voor een groot deel je fietsplezier. Ook bij het kiezen van een versnellingsgroep moet je je eerst afvragen op welk terrein je gaat fietsen. Wil je veel door het bos en in de modder fietsen, dan zal je materiaal eerder slijten dan wanneer je over een verhard fietspad rijdt.

De meeste mountainbikes hebben Shimano of SRAM onderdelen. In onderstaande tabel is de kwaliteit van de onderdelen van hoog naar laag geordend. De groepsets bovenaan in de tabel worden door professionals gebruikt.

Shimano
XTR
XT
SLX
Deore
Alivio
Acera
Altus/Tourney
SRAM
XX
X0
X9
X7
5.0
4.0
3.0

Op veel reeds afgemonteerde mountainbikes in de fietsenwinkel zie je combinaties van verschillende groepen. Het is verstandig hier goed op te letten, zodat je geen XT-groepset verkocht krijgt, terwijl in feite alleen de achterderailleur uit deze groepset komt.


Twee vragen om je te helpen bij het kiezen voor jouw mountainbike:

Wat is mijn budget?
Mountainbikes kosten ergens tussen de € 300 en € 9.000, maar over het algemeen kun je verwachten dat je een fatsoenlijke hardtail-mtb hebt vanaf ongeveer € 750,- en een full-suspension mtb vanaf ongeveer €1.100,-

Naarmate de prijs omhoog gaat, worden de prestaties, de kwaliteit van de fiets en de onderdelen ervan beter. Je krijgt dan lichtere, sterkere onderdelen, hydraulische remschijven, enkele ringen of een 1×11-kettingset en carbon zadelpen, stuur en de krukassen.

De prijzen voor Carbon frame beginnen vanaf €1.500 voor hardtail mountainbike en € 2.500 voor full-suspension mountainbike. Bekijk hier de verschillende mountainbike merken.


Waar ga ik rijden?
Het terrein waarop je rijdt, zal je bepalen voor welke fiets je moet kiezen. Het is in dit geval de moeite waard om helemaal eerlijk te zijn over je rijvaardigheid. Ja, je hebt wellicht grootse plannen om in de Alpen te gaan rijden, maar als je meestal in en om Nederland rijdt, dan is het waarschijnlijk beter dat je kiest voor een fiets, die bij dat terrein past.

SportSport