landscape 1744370 1920 1050x525 - De langste mountainbike-route van de wereld

De langste mountainbike-route van de wereld

Met een lengte van 4345km, wordt de Great Divide Mountainbike Route (GDMBR) als de langste mountainbike route ter wereld beschouwd. Momenteel strekt het zich uit van Banff in Alberta, Canada tot Antelope Wells, New Mexico en ongeveer 90% van de route is volledig onverhard. Voor lange afstand-avontuurrijders is het de Appalachian Trail van het mountainbiken, die jaarlijks honderden fietsers trekt. Maar als alles gaat zoals gepland, kan deze route nog langer worden.

Route verlengen
Volgens een rapport van Gear Junkie is de Adventure Cycling Association begonnen met een inzameling om genoeg geld te verzamelen om de route nog eens met 640 km te verlengen. Het plan is om de route uit te breiden naar het Jasper National Park in Canada en een gedeelte van de route door Missoula, MT – het thuis van de ACA te laten lopen.

Deze gebeurtenis staat gepland als de GDMBR zijn 20ste verjaardag viert. In 1997, toen de route voor het eerst in gebruik werd genomen, wist nog niemand dat het een eigen leven zou gaan leiden. Dit jaar hoopt de ACA de officiële aanleg van de route te voltooien en het laatste gedeelte in Antelope Wells af te kunnen ronden. Tot nu toe was het nog niet officieel geopend en makkelijk te volgen, maar het vereist zeker nog wel wat werk.

37 dagen
De GDMBR is ook een route die in de Tour Divide Race, een gebeurtenis die we in het verleden al nauwlettend hebben gevolgd, is opgenomen. Tijdens deze race wordt het uithoudingsvermogen van de mountainbikers getest en wordt er bekeken wie er het hardst kan rijden. Volgens Gear Junkie kost het de meeste mensen 37 dagen om de hele tocht van het begin tot aan het einde te rijden, maar het record tijdens de TDR staat op slechts 13 dagen, 22 uur en 51 minuten. Alles onderweg was zelfvoorzienend.

SportSport