Mountainbike vakantie in de buurt – Wat zijn de beste opties?

Wil je je graag eens meerdere dagen volledig toeleggen op het mountainbiken en terwijl genieten van de natuur? Heb je maar enkele dagen vrij of wil je niet te ver reizen? Dan is een mountainbikeweekend dicht bij huis ideaal. Voor uitdagende mountainbike trails in prachtige natuur hoef je echt niet ver te gaan. In onze buurlanden Duitsland en België zijn er verschillende locaties waar je een mountainbikeweekend zou kunnen plannen. Maar zeker ook in eigen land zijn er meerdere mogelijkheden voor een korte trip.

Mountainbike vakantie Nederland

Mountainbiken in Utrechtse Heuvelrug

In de voorlaatste ijstijd is een groot deel van de Utrechtse Heuvelrug ontstaan in de vorm van stuwwallen. Dit zijn landschapsruggen die ontstaan zijn doordat het ijs riviersedimenten (zoals, zand, grind en klei) opdrukte. Toen het klimaat weer warmer werd, begonnen er bossen te groeien. Een deel van deze bossen werden in de middeleeuwen gekapt voor landbouw en veeteelt. Op deze ontboste gebieden ontstonden er later heidevelden en stuifzanden. Een kleine 200 jaar geleden werden opnieuw bossen aangelegd, met als gevolg dat dit natuurgebied vandaag het grootste bosgebied van Nederland is na de Veluwe.

Op de Utrechtse Heuvelrug zijn talloze routes te vinden met vele klimmetjes, afdalingen en uitdagende bochten, waar je met je mountainbike doorheen kan crossen. Er zijn negen verschillende routes die speciaal gemaakt zijn om te mountainbiken: Amerongen, Austerlitz, Hoge Ginkel-Leersum, Hoge Vuursche, Kwintelooijen-Rhenen, Lage Vuursche, Leersum, Rhenen en Zeist. De meeste van deze routes kunnen gecombineerd worden.

In de buurt van de Utrechtse Heuvelrug zijn eer tal van accommodaties te vinden. Of je nu op zoek bent naar een camping, een hotel, of een vakantiehuisje: er is voor ieder wat wils!

Ga je op weekend in een grote groep? Dan is een vakantiehuisje ideaal, zoals bijvoorbeeld het Vakantiepark Thijmse Berg in Rhenen of het Vakantiepark Amerongse Berg dat rechtstreeks grenst aan het Nationaal Park. Ook budget-vriendelijkere campings zoals bijvoorbeeld Europarcs Resort de Utrechtse Heuvelrug zijn een optie. Toch liever wat luxe? Dan kan je uiteraard ook altijd een hotel boeken zoals bijvoorbeeld Parc Broekhuizen.

Mountainbiken in Limburg

In het heuvelachtige Zuid-Limburg kan je je uitleven op een 500 km lang netwerk van mountainbike routes. Alleen al omwille van de prachtige vergezichten is dit een must om eens te bezoeken met je mountainbike! Daarnaast zijn er ook rustieke dorpjes te vinden waar je helemaal tot rust kan komen na al je inspanningen.

Er zijn verschillende routes die je meenemen doorheen het glooiende Zuid-Limburgse landschap: de Epen Route (25 km), Mechelen Route (25 km), Margraten Route (25 km), Sint Geertruid Route (35 km), Valkenburg route (30 km) en de Gulpen Route (25 km).

Elk jaar worden er daarnaast ook verschillende toertochten georganiseerd voor mountainbikers, zoals Limburgs Mooiste en de Mergel Heuvelland tweedaagse.

Ook in Zuid-Limburg heb je een groot aanbod aan accommodaties. In hartje Zuid-Limburg vind je veel vakantiehuisjes zoals bijvoorbeeld Landal De Waufsberg. Wil je echt terug de natuur en slapen met uitzicht over de heuvels? Dan zou Camping Gulperberg wel eens een goede keuze kunnen zijn.

Wil je liever zelf niet teveel bezig zijn met de planning en organisatie van je mountainbikeweekend? Dan kan een organisatie als Trans-Limburg je helpen. Zij stippelen dan niet alleen een leukste routes uit voor jou, maar zorgen meteen ook voor een geschikte accommodatie, een GPS en het bagagetransport. 

Mountainbike vakantie Duitsland

Mountainbiken in Sauerland

De Duitse streek Sauerland is slechts een paar uurtjes rijden van de Nederlandse oostelijke grens. Toch krijg je meteen dat vakantiegevoel. Dit heuvelachtige landschap is de ideale locatie om te genieten op je mountainbike van geweldige routes en prachtige uitzichten. Sommige heuvels lijken met meer dan 800 meter hoogte wel bergen! De weid gestrekte bossen zitten vol van avontuurlijke beklimmingen en spannende downhills.

In Sauerland kan je kiezen uit meer dan 250 km aan mountainbikeroutes rondom Winterberg. Je kan best beginnen aan een van deze routes op de startplaats Parkplatz Bremberg. Van hieruit kan je gemakkelijk een route kiezen die bij jouw niveau  past. De meeste routes zijn omwille van de hoogtemeters middelzwaar (rode routes) tot zwaar (zwarte routes), maar er zijn ook gemakkelijke routes (blauwe routes). Het handige is dat je gewoon de pijltjes kan volgen van je gekozen route!

Mogelijke slaapplekken in Sauerland zijn de gezellige Campingplatz Winterberg  of het sporthotel Hochheide als je wat meer luxe wenst. Vergeet zeker ook niet te ontspannen en te genieten van de Sauerlandse specialiteit ‘Potthucke’.

Mountainbiken in Eifel

De Vulkaaneifel is deel van hetzelfde plateau als Sauerland en de Ardennen.  Vulkanische uitbarstingen en aardbevingen hebben het landschap gevormd dat vandaag nog gekenmerkt wordt door de vele heuvels, rotspartijen en maren (kratermeren). De vulkanen zijn nog steeds actief, hoewel de laatste uitbarstingen al 10 000 jaar geleden plaatsvonden. In deze streek zijn er ook veel bijzondere bouwwerken te vinden uit Keltische, Romeinse en Middeleeuwse periodes. Ook hier zijn pittoreske dorpjes te vinden vol vakwerkhuizen, zoals Monschau. 

Het unieke landschap van de Vulkaaneifel vormt een ideale locatie om te mountainbiken. Er is een netwerk uitgezet van maar liefst 750 km in totaal met 17 500 hoogtemeters. Het netwerk is opgebouwd zoals de fietsrouteknooppunten in België en Nederland, maar dan voor mountainbike. Door het combineren van verschillende knooppunten kan je gemakkelijk je eigen routes uitstippelen. De knooppunten zijn duidelijk aangeduid door bordjes waarop de richting en afstand naar het volgende knooppunt staat. Ook hier worden de kleuren blauw (gemakkelijk), rood (middelzwaar) en zwart (moeilijk) gebruikt.

Mogelijke accommodaties om te overnachten zijn bijvoorbeeld Center Parcs Park Eifel, dat vlak bij de startplaats van een van de routes ‘Gunderather Runde’ (15 km, 367 hoogtemeters) ligt. Meer informatie over deze en andere routes kan je hier vinden. Wil je een prachtig uitzicht over het Nationaal Park? Dan kan je voordelig teerecht bij Dormio Eifel Tor.

Mountainbike vakantie in België

Mountainbiken in de Ardennen

De bosrijke Ardennen in het zuidoosten van België is onderdeel van het Rijnlands Leisteenplateau, net zoals de Eifel. Het is een middelgebergte dan meer dan 300 miljoen jaar geleden werd gevormd. Deze ruige natuur vormt een prachtige omgeving om in te mountainbiken. Er zijn veel beklimmingen en afdalingen te vinden dankzij de heuvels. De vele singletrack bospaden zijn  de ideale manier om je techniek te verbeteren. Of je nu beginner of gevorderde bent, elke mountainbiker kan hier zijn hart ophalen!

De bekendste locatie om te mountainbiken is Houffalize. De stad is gelegen in een dal en daardoor ook omringd door steile hellingen. Jaarlijks vindt hier de MTB Worldcup plaats, wat maakt dat dit een van de belangrijkste mountainbike plaatsen in Europa is. Er zijn zes routes te vinden die je meenemen langs rotsen en steile hellingen.

La Roche-en-Ardenne is een stad aan de oever van de Ourthe die gedeeltelijk tegen een vooruitstekende rots is gebouwd; vandaar de naam. Boven de stad kan je nog overblijfselen vinden van het kasteel van La Roche. Hier zijn vier mountainbikeroutes te vinden variërend van 15-25 km met 400-560 hoogtemeters.

Malmedy is de stad waar elk jaar de Grand Prix d’Europe plaatsvindt. Deze stad bevindt zich aan de voet van de Hoge Venen. Er zijn drie uitgepijlde routes te vinden die je meenemen langs een steengroeve van de rivier Warche of langs meren en burchten.

Rond Theux kan je veel mooie singletracks vinden die langs verschillende bronnen gaan. Theux zelf heeft drie routes van 18 tot 57 km, met het kasteel van Franchimont als startplaats. De stad Spa, die je waarschijnlijk kent van spa blauw en rood, heeft nog eens zes extra routes in aanbod.

In de Ardennen zijn tal van gezellige campings, vakantiehuisjes en hotels te vinden waar je kan uitrusten van je avontuur. Nog een laatste tip: vergeet geen routekaart of gps mee te nemen. Over het algemeen zijn de routes goed uitgepijld, maar in deze ruige natuur neem je beter het zekere voor het onzekere!

Check Also

Keto dieet fietsen

Keto-dieet en mountainbiken – hoe kan je dit het beste combineren?

Ben je als mountainbiker op zoek naar manieren om steeds beter te presteren of wat …

SportSport