Gezondheidsvoordelen Mountainbiken – Welke zijn het?

Onze gezondheid staat onder druk. Aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziektes en diabetes blijven alsmaar toenemen. Daarom wordt gezonde voeding en lichaamsbeweging steeds belangrijker om gezond te blijven. Mountainbiken is een zeer geschikte manier van lichaamsbeweging. Het is niet alleen een plezierige en fysiek uitdagende sport, maar heeft ook tal van gezondheidsvoordelen, zowel op fysiek als psychosociaal vlak.

Fysieke gezondheidsvoordelen

Dankzij de intensiteit van mountainbiken, daag je je lichaam uit om sterker en fitter te worden. Er zijn verschillende factoren waar het beoefenen van deze sport een effect op heeft.

Conditie en een gezond hart

Mountainbike is zowel een aerobe als een anaerobe training. Bij lange duurtrainingen gaat je lichaam werken op het aerobe systeem, wat inhoudt dat je aan 60% tot 80% van je maximale hartslag gaat trainen. Op die manier kan je je conditie opbouwen en zal je gemakkelijker vet verbranden. Anaerobe trainingen versterken daarnaast ook je hart en longen. 

Als je kortere, intensieve sprints doet tijdens je training, zoals het op-fietsen van een heuvel, dan zal je lichaam overschakelen naar het anaerobe systeem. Bij anaerobe trainingen verbruikt je lichaam minder zuurstof, maar meer energie. Dit heeft als gevolg dat je meer calorieën zal verbranden.  

Tijdens het mountainbiken schakelt je lichaam tussen deze trainingsvormen. Daarom is mountainbiken de ideale sport om alle facetten van je fysieke gezondheid te verbeteren. Deze positieve resultaten uiten zich in het dagelijks leven: je gaat je fitter en minder vermoeid voelen.

Coördinatie en evenwicht

Aangezien je het mountainbiken beoefent op een ongelijkmatig terrein, is het een heel dynamische sport. Om stabiel te blijven, past je lichaam zich continu aan de hoogteverschillen aan. Op die manier worden je zenuwbanen sterker en zal je ‘muscle memory’ of spiergeheugen verbeteren. Dankzij dit spiergeheugen zal je harder kunnen trainen en meer uit je workouts kunnen halen. 

Door het actief houden van je hersenen, spieren en zenuwstelsel, zal je een betere coördinatie en evenwicht verkrijgen. Deze vaardigheden zijn heel belangrijk, ook in het dagelijks leven. Zeker als je ouder wordt, zal je hier nog steeds voordeel uit halen.

Spieren en gewrichten

Uiteraard krijg je van mountainbiken sterke benen en billen. Maar onbewust activeer je eigenlijk bijna alle spieren van je lichaam. Dankzij de verschillende bewegingen die nodig zijn om in balans te blijven versterk je ook je buikspieren en core.

In vergelijking met sporten zoals hardlopen, heeft mountainbiken een lage impact op je gewrichten. Het risico op blessures is veel lager bij mountainbiken omdat je gewrichten minder druk moeten opvangen.

Gezonder brein

Lichaamsbeweging leidt niet alleen naar een gezonder lichaam, maar ook naar een gezonder brein. Het is bewezen dat fietsen in het algemeen zorgt voor een verbetering van 15% bij mentale tests.[1] In de hippocampus – dit is een belangrijk gebied in de hersenen voor het geheugen – worden hersencellen opgebouwd. Dankzij mountainbiken (of fietsen in het algemeen), zal de bloed- en zuurstoftoevoer naar je hersenen gestimuleerd worden. Op die manier kan mountainbiken zelfs bijdragen tot het voorkomen van Alzheimer!

Vitamine D

Tijdens het mountainbiken word je blootgesteld aan de zon. Dit draagt ertoe bij dat je meer vitamine D kan opnemen. Vitamine D is heel belangrijk voor je algemene gezondheid. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam beter calcium kan absorberen, waardoor je botten sterker worden. Daarnaast heeft vitamine D ook een positief effect op onderdrukking van infecties, stimulatie van het immuunsysteem en de ontwikkeling en het behoud van spieren.[2]

Vet-verbranding

Heb je wat extra kilo’s te verliezen? Fietsen, en meer specifiek mountainbiken, is een heel intensieve sport waarmee je veel calorieën verbrandt. Het aantal calorieën dat je verbrandt per uur, is afhankelijk van zowel de snelheid en intensiteit van de activiteit, als je gewicht. In onderstaande tabel[3] kan je gemakkelijk aflezen hoeveel kcal/u je ongeveer zou verbranden met mountainbiken. Zoals je ziet, zijn dat al heel wat calorieën. Ter vergelijking: een Big Mac van McDonald’s bevat maar liefst 502 kcal![4] Onafhankelijk van hoeveel je weegt, zal je dus maar een uurtje nodig om die er weer af te trainen. Als je op regelmatige basis kan mountainbiken, zal je snel tot een gewicht komen waar jij en je lichaam zich goed bij voelen, en dat terwijl je er plezier aan beleeft!

sport per uur60 kg70 kg80 kg90 kg
fietsen, < 16 km/u236281327372
fietsen, 16-18 km/u354422490588
fietsen, 18-20 km/u472563654745
mountainbiken502598695791
fietsen, 22-26 km/u590704817931
fietsen, 26-30 km/u7088449811117
fietsen, > 30 km/u944112613081489

Psychosociale gezondheidsvoordelen

Sporten is niet enkel gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest! Zowel op psychisch of mentaal vlak, als op sociaal vlak kan mountainbiken bijdragen tot een gezond en gelukkig leven. 

Stress elimineren

Dankzij de hoge inspanningen die het mountainbiken vraagt, wordt je lichaam gestimuleerd om endorfine vrij te geven. Dit stofje zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en je goed in je vel voelt. Daarnaast zal er nog een ander stofje vrijkomen: serotonine. Dit is een belangrijke neurotransmitter in je hersenen die ervoor zorgt dat je minder kans hebt op een depressie of angststoornis. 

De focus en aandacht die nodig is om deze uitdagende sport te beoefenen, kan je zien als een vorm van meditatie. Je toewijding zorgt ervoor dat je aan weinig anders kan denken en daardoor je gedachten kan verzetten. Dag in dag uit zijn we te veel met andere dingen bezig: deadlines die gehaald moeten worden, het huishouden, je kinderen opvoeden… Door al deze zorgen kan je veel stress krijgen. Mountainbiken kan dienen als afleiding en ontspanning voor je hersenen.

Mentale kracht

Het verbeteren van je mountainbike-vaardigheden en het opdoen van nieuwe vaardigheden kunnen helpen om meer zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen.

Hoe meer vorderingen je maakt bij het mountainbiken, hoe meer je jezelf verder zal willen uitdagen. Bovendien zal je meer en meer energie hebben om je doelen te behalen. Op die manier zal je gedisciplineerder worden. Ook voor dagelijkse taken in andere gebieden van je leven zal je vanzelf meer discipline hebben.

Genieten van de natuur

We zitten met z’n allen te veel binnen (zeker nu met de verschillende lockdowns als gevolg van de COVID-19 pandemie). Japanse onderzoekers hebben kunnen aantonen dat het buiten zijn in de natuur ervoor zorgt dat ontspanning verbetert en stress vermindert.[5] Laat het bos nu net de plek zijn waar je meestal gaat mountainbiken. Deze frisse, groene omgeving zorgt voor minder afleiding en meer rust.

Volgens onderzoek zorgt een connectie met de natuur ervoor dat onder andere je bloeddruk, hartslag, cholesterol en je kans op het krijgen van diabetes, beroertes en hart- en vaatziektes daalt. [6] Daarnaast heb je ook meer kans op een zwangerschap indien je een kinderwens hebt.

Sociale contacten

In onderzoek werd aangetoond dat gezonde relaties en sociale interactie bijdragen tot je mentale gezondheid, waardoor je gelukkiger zal worden en meer zin hebt in het leven. [7] Aangezien mountainbiken vaak een sociale activiteit is (denk aan de vele clubs en groepen die samen gaan trainen), is het de perfecte manier om sociale contacten aan te leggen en te onderhouden.

Dankzij het sociale karakter van mountainbiken, zal je er ook veel plezier aan beleven. Ook al bak je er in het begin misschien niet veel van, toch zal je ervan genieten wanneer je merkt dat je vorderingen maakt.


[1] https://www.travelbughealth.com/bugs-blog/10-health-benefits-of-mountain-biking
[2] https://www.blijfactief.be/nl/artikels/de-voordelen-van-vitamine-d
[3] https://www.fit.nl/calorieen-sport-tabel
[4] https://www.mcdonalds.com/nl/nl-nl/product/big-mac.html
[5] https://holistik.nl/bosbaden/
[6] https://pedalchile.com/blog/mtb-health-benefits
[7] https://www.mercycare.org/bhs/services-programs/eap/resources/health-benefits-of-social-interaction/

Over Maikel

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport