MTB schoonmaken

Mountainbike schoonmaken
Het onderhouden van je mountainbike is zeer belangrijk, het verlengt de levensduur van je mountainbike en voorkomt onnodige reparaties.
Wil je weten hoe je het beste je mountainbike kan schoonmaken na een mtb rit, lees dan verder op deze pagina.


Het schoonmaken
Wanneer je terug komt van het mountainbiken hebben veel mensen geen zin meer om hun fiets schoon te maken. Toch is dit heel belangrijk om dit wel te doen. Het zorgt namelijk voor een langere levensduur van je mountainbike.

Wanneer je thuis komt en er zit veel stof en zand om je mountainbike, dan is het verstandig om dit met een borstel, sponsje of doek af te nemen. Voornamelijk is het belangrijk dat derailleur, tandwielen, remschijf en natuurlijk je ketting van stof/vuil ontdoet.

Wanneer je thuiskomt en je mountainbike zit vol modder, dan kost het wat meer tijd om schoon te maken. Je kan ervoor kiezen om te tuinslang te gebruiken. Maar zorg er dan wel voor dat de straal niet te hard is, dit kan er namelijk voor zorgen dat er water tussen de lager gaat zitten.
En gebruik zeker geen hogedrukreiniger, de kans bestaat dat er vocht tussen de draaiende delen gaat zitten en kan daardoor de lagers aantasten.

Een andere optie is om een emmer gebruiken met een sopje, spons of doek waarmee je fiets mee kan schoonmaken. Zorg er wel voor dat je alles daarna droog maakt met een doek. Voornamelijk de ketting en de tandwielen.

Smeermiddel
Wanneer alles weer schoon en droog is kan je de ketting opnieuw insmeren.
Smeer dan de derailleur, tandwielen en de ketting goed in. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen in top conditie blijft.

Je kan ervoor kiezen om een spray te gebruiken, maar de kans bestaat dat er wat olie op het remsysteem komt. En daar wil je natuurlijk geen vet of olie hebben.
Ik raad daarom aan om losse kettingolie te gebruiken. Hieronder 3 schoonmaaksets die wij aanraden voor het schoonmaken van je mountainbike.

Top 3 mountainbike schoonmaaksets

SportSport