Mountainbike tocht – 6 tips om goed voorbereid te beginnen!

Wat vind jij ervan om urenlang lekker in de buitenlucht door te brengen? Is fietsen een belangrijke fysieke activiteit voor jou? Vind jij een uitgebreide fietstocht door de glooiende heuvels of in de bergen een ideale manier om het succes van een date te vergroten? Dan is mountainbiken misschien wel iets iets voor jou.

Zelfs als het idee om een lang weekend op een natuurpad door te brengen, met niets dan anders dan een tas met spullen en een robuuste fiets je niet meteen aanspreekt, is er wel iets verheffends en unieks aan een paar uur fietsen buiten de gebaande paden.

Voordat je een oordeel velt over hoe spannend een mountainbike tocht kan zijn, zullen we je eerst vertellen over wat je precies moet weten over jouw eerste MTB-tocht en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op het plezier en de ontberingen, die zeker komen gaan.

1. De tocht duurt waarschijnlijk langer dan je verwacht

Tenzij je elke dag dertig kilometer naar jouw werk fietst, zul je waarschijnlijk versteld staan van hoe lang een fietstocht kan duren. Aan de andere kant ben je misschien net zo verbaasd over hoe ver je kunt fietsen, voordat die vermoeidheid echt toeslaat!

Dat wil nog niet zeggen dat je zonder de juiste voorbereiding gewoon maar in een lange afstandstocht moet duiken. Deze handleiding gaat tenslotte helemaal over de voorbereiding. Zorg er bij het onderzoeken van fietspaden en bestemmingen in de omgeving voor dat je een idee krijgt van hoe lang je gaat fietsen. Vind adviezen over de lengte van de tocht en kijk hoe het voelt om de afstand van het parcours in de loop van ongeveer twee weken af te leggen. Het kan zijn dat je wat training nodig hebt voordat je echt op pad gaat!

2. Wat je inpakt, kan de tocht maken of breken

Aan een MTB-tocht beginnen zonder een plan, kan een anders zo plezierige manier om je tijd door te brengen echt verzuren. Weten waar je moet zijn, wanneer je een afstapmoment moet inlassen, wat je moet eten en hoe je alles georganiseerd krijgt, zijn essentiële onderdelen van de tocht en mogen niet te lichtvaardig worden opgevat. Gebruikmaken van een gids tijdens de tocht helpt je zeker bij al deze dingen. Het inpakken van voedsel en hygiënische benodigdheden zorgt ervoor dat je de tocht met plezier doorkomt.

Allereerst moet je overwegen om een comfortabele en stevige mountainbike aan te schaffen evenals de juiste fietskleding en een beschermende uitrusting. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw fiets sterk is, dat de banden stevig zijn, dat het frame het offroad-terrein kan weerstaan en dat de remmen goed werken.

3. Je zult jezelf moeten beschermen

Hoewel het een recreatieve tocht is, mag je de veiligheidsuitrusting zeker niet overslaan. Met meer dan 86% van de dodelijke slachtoffers onder fietsers, die 20 jaar of ouder zijn, kan het verstandig zijn om te beginnen met een helm. Ellenboog- en kniebeschermers en schoeisel met de juiste pasvorm komen daarna, gevolgd door accessoires, die niet strikt essentieel zijn. Fietshandschoenen, hoewel ze mogelijk warm of ongemakkelijk aanvoelen, kunnen wel jouw handpalmen tegen vervelende schrammen en stoten beschermen als je duikelt.

4. Vroeg beginnen met trainen is het belangrijkste voor succes

Een mountainbiketocht is niet het soort tocht, dat je een week van tevoren plant, tenzij je letterlijk al jaren fietst. Je lichaam trainen tot het punt van enkele uren ononderbroken fietsen, is ook geen proces van de ene op de andere dag. Maar je kunt door elk weekend te gaan fietsen wel in staat zijn om dat punt in slechts een paar maanden tijd bereiken.

De meeste tochten worden op een schaal beoordeeld, waarbij wordt afgewogen hoe moeilijk en hoe lang de tocht is. Begin met een tocht met de laagste moeilijkheidsgraad, die je kunt vinden en werk daar vanuit verder om te voorkomen dat je uitgeput raakt en jouw enthousiasme voor het fietsen afneemt!

5. Je hoeft niet alleen in jouw eigen omgeving te fietsen

Je hoeft, als het om fietsen gaat, tijdens een verre reis niets te missen. Stel je voor dat je een ver land bezoekt, waarvan je altijd al hebt gedroomd: beelden van populaire toeristische bestemmingen komen nu vrijwel zeker in je op. Maar als je het volledige scala van wat een land te bieden heeft wilt ervaren, kun je door te gaan fietsen de gebruikelijke toeristenattracties omzeilen en het echte platteland gaan verkennen. Je krijgt dan de mogelijkheid om verschillende culturen en regio’s in perspectief plaatsen. Dat wil echter nog niet zeggen dat je niet zoveel mogelijk in je op moet nemen terwijl je onderweg bent!

6. Fietstochten zijn leuk!

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: jouw fietstocht moet echt leuk zijn! Als je een tocht van een week over enorme bergen niet aankunt, is er een eenvoudige oplossing: doe het dan niet. Vind fietstochten die bij jouw interesses en jouw fysieke vaardigheidsniveau passen. Het is tenslotte geen wedstrijd.

Conclusie

Mountainbikevakanties zijn bedoeld als leuke, luchtige excursies naar de verre uithoeken van de natuur, waar maar weinigen van ons tegenwoordig durven te komen. Zolang je je goed voorbereidt, van tevoren goed traint en een positieve houding aanneemt, gaat er een wereld voor je open, die je echt moet gaan verkennen.

cycling 1533270 1280 1024x682 - Mountainbike tocht - 6 tips om goed voorbereid te beginnen!

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport