Mountainbike uitrusting – Wat heb je allemaal nodig?

Het gebruik van de juiste mountainbike materiaal, kleding en uitrusting zal helpen om je volgende mountainbike rit sneller, veiliger en comfortabeler te maken.

Hier is een korte lijst met essentiële mountainbike uitrusting die je zal helpen om van elke rit een geweldige rit te maken.

1. Mountainbike

Het eerste wat je nodig hebt voor een mountainbike training is een goed passende en onderhouden mountainbike. Er zijn fietsen beschikbaar voor elk type rijder en elke trailconditie, en je kunt kiezen voor een fiets met volledige vering of voorvering, schijfremmen of V-brakes, verschillende wielmaten en framematerialen.

Als je net begint, ga dan naar een lokale fietsenwinkel die gespecialiseerd is in mountainbiken, om meer te weten te komen en een fiets te laten passen. Als je al een fiets hebt, zorg er dan voor dat de fiets goed wordt onderhouden en voer een veiligheidscontrole uit voordat je het op pad gaat.

2. Mountainbike Fietshelm

Een fietshelm is het belangrijkste onderdeel van de veiligheidsuitrusting voor mountainbikers en niemand moet zonder helm gaan rijden.

Een fietshelm vermindert de ernst van hoofdverwondingen zoals hersenschuddingen aanzienlijk, vooral bij ongevallen met lage snelheden. Mountainbike helmen hebben over het algemeen een vizier om de zon tegen te houden als je in en uit de bossen rijdt, zodat je jezelf kunt concentreren op het parcours en niet wordt afgeleid door schittering of knipperende lichten.

3. Oogbescherming

Met de oogbescherming voor mountainbikes kan je vuil, stof en puin uit je ogen houden en kan je beter zien in zowel de donkere schaduw als het felle zonlicht. Er zijn verschillende zonnebrillen beschikbaar voor sport, maar mountainbikers moeten kiezen voor een montuur met een verwisselbare lens die wordt geleverd met een verscheidenheid aan lenzen voor verschillende lichtomstandigheden. 

4. Camelbak

Het is niet gemakkelijk om je handen van het stuur te nemen en je waterfles vast te pakken als je over strakke singletracks gaat of als je losse rotspaden beklimt. Het dragen van een camelbak tijdens het rijden geeft je gemakkelijk toegang tot je water. Dit is vooral belangrijk voor wie meer dan twee uur traint en met beperkte toegang tot bij vullingen op het parcours.

5. Schoenen + Klikpedalen

De meeste fietsschoenen werken in combinatie met pedalen en vergrendelen in wezen de voeten van de rijder aan de fiets.
Er zijn verschillende fietsschoenen om uit te kiezen, maar all-mountain fietsschoenen zorgen voor een goede tractie van de fiets, duurzaamheid, comfort en een stijve zool voor een beter pedaalrendement.

Klikpedalen zijn het beste voor de meeste cross country parcoursen. Met fietsschoenen en kliksysteem kan je je schoenen in de pedalen vastzetten voor een veilige en efficiënte trapbeweging, en vervolgens met een draai aan de voet gemakkelijk losknippen.

Mountainbikers gebruiken over het algemeen het SPD type pedaal, maar er zijn verschillende combinaties mogelijk. Zorg ervoor dat je schoenen en pedalen koopt die samenwerken. Mocht je gaan downhillen kan je er ook voor kiezen om losse schoenen te kopen. Five Ten heeft bijvoorbeeld een breed assortiment mountainbike schoenen voor het downhillen.

6. Mountainbike handschoenen

Het rijden op een mountainbike is veel veeleisender dan het fietsen op de weg. Naast het absorberen van veel schokken, nemen je handen de straf op zich als je op een ruw parcours valt.
Mountainbikers hebben de neiging om volle vinger handschoenen te dragen voor de beste dekking, bescherming en grip op de remhendels

7. Mountainbike broeken

Gevoerde en beschermende fietsbroeken bieden grote voordelen als je over een willekeurige afstand over ruw terrein rijdt. Mountainbike broeken bieden een gevoerde binnenvoering die als ondergoed wordt gedragen en die het comfort verhoogt en het schuren op de fiets vermindert. De buitenste laag ziet eruit als een baggy short die gemaakt is van stevig, slijtvast materiaal om de slijtage van het parcours op te vangen.

9. Mountanbike reparatieset

Een simpele reparatieset die aan je fietszadel wordt bevestigd, houdt alle benodigdheden vast voor het geval je mechanische problemen hebt of een lekke band op het parcours. Je reparatieset moet de volgende onderdelen bevatten: een multi-tool voor fietsen, een extra binnenband, bandenlichters, een patchkit, een minipomp en wat geld.

Je kunt ook een kaartje met contactnummers in je zitzak bewaren, zodat iemand weet wie ze moeten bellen in geval van een ernstig letsel of een ander noodgeval.

10. Mountainbike Hulpkit

Niet iedereen rijdt met een EHBO-kit, maar het is slim om een paar eerste hulp benodigdheden in te pakken. Je weet nooit wanneer jij of een andere rijder grip verliest op losse stenen bijvoorbeeld. Schaafwonden zijn de meest voorkomende verwondingen waar mountainbikers mee te maken krijgen, dus wees voorbereid door verschillende maten bandages, tape, pijnstillers en om antiseptische doekjes bij de hand te houden.

mtb 810357 640 - Mountainbike uitrusting - Wat heb je allemaal nodig?

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport