Veiligheid

Veilig mountainbiken – de beste tips voor beginners

Mountainbiken is één van de meest opwindende sporten die je kunt beoefenen, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn vooral als je niet de juiste veiligheidsmaatregelen treft.
Iedereen moet ergens beginnen en hier zijn onze beste tips voor beginnende mountainbikers, ontworpen om je veilig te houden als je nieuwe vaardigheden leert en je rijvaardigheden ontwikkelt.

1. Draag altijd een helm!

Deze is de nummer één op de lijst. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dit is iets dat veel beginnende fietsers negeren!
Een hoogwaardige, goed passende en goed aangepaste veiligheidshelm is het belangrijkste onderdeel van de veiligheidsuitrusting voor elke mountainbiker.

2. Zorg voor de juiste uitrusting
Als beginner val je vaak van je mountainbike af – dat komt door het terrein. Hoewel de meeste verwondingen redelijk klein zullen zijn, heb je de juiste veiligheidsuitrusting nodig om je te beschermen tegen de onvermijdelijke schaafwonden, krassen en valplekken die je opdoet wanneer je de grond raakt.
Naast de helm (zie punt 1!), moet je ook investeren in:
• Handschoenen – om je handen te beschermen tegen het stoten, schaafwonden en blaren
• De juiste schoenen – om een goede grip op je pedalen te houden en te voorkomen dat de veters in de ketting verstrikt raken.
• Een beschermende bril – om je ogen te beschermen tegen de zon, tegen stof, takken en kleine insecten tijdens het fietsen.
Afhankelijk van het terrein waarop je van plan bent om te gaan rijden, kun je ook investeren in gewatteerde fietsbroeken, elleboog- en kniestukken, een fietsharnas en scheenbeschermers. Je zult dankbaar zijn voor alle bescherming die je krijgt als je valt!

3. Ken je grenzen
Als je net begint met het mountainbiken, is het makkelijk om te enthousiast te raken en om op paden te gaan mountainbiken, waarvoor je nog niet goed genoeg bent.
Het is absoluut geen schande om je van je mountainbike te stappen en verder te lopen als het moeilijk wordt. Stoer doen en terreinen proberen waarvoor je nog niet klaar bent, kan leiden tot een omgelukken.
Begin gemakkelijk en oefen je vaardigheden op gemakkelijkere routes voordat je op gevaarlijke of uitdagende paden gaat fietsen. Denk altijd voordat je een route probeert aan de gevolgen van het vallen en zelfs als het terrein binnen jouw grenzen lijkt te liggen, is het wellicht niet de moeite waard om het te riskeren als er aan de andere kant een flinke afdaling is!
Het is ook de moeite waard om na te denken over wat je fysiek aankunt. Als je moe bent, verminderen je vaardigheden, je vermogen en je concentratie, dus rust uit als je moe bent en ga weer verder wanneer je het aankunt.

4. Heb kennis over eerste hulp
Het hebben van fundamentele kennis over eerste hulp kan het verschil tussen leven en dood betekenen en het is een handige vaardigheid voor elke mountainbiker. Er zijn tal van cursussen die je kunt volgen en online kun je vele boeken en handleidingen over eerste hulp vinden, dus er is geen excuus voor onwetendheid.
Neem een klein EHBO-setje mee in je tas en er zijn zelfs kits die je aan het frame van je fiets kunt bevestigen, zonder dat ze je vertragen.

5. Controleer of je mountainbike de tocht aankan
Het onderhouden van je mountainbike is cruciaal om aansprakelijkheid te voorkomen – zorg ervoor dat je die van jou grondig controleert voordat je gaat rijden. Het controleren van je remmen moet bovenaan te lijstje staan, omdat het snel en veilig kunnen stoppen van het grootste belang is.
Het is ook belangrijk om je banden te controleren, je ketting te smeren (met behulp van hiervoor specialistische, geschikte producten) en de mechanica regelmatig te inspecteren op losse en gebroken onderdelen. Luister tijdens het rijden naar eventuele rare geluiden en als je eventuele wijzigingen voelt, stop dan en controleer of er een probleem is.
Het meenemen van een aantal essentiële onderdelen en een reparatiekit is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet strandt en dat het nog een lange wandeling naar huis wordt.

Bescherming MTB - Veiligheid

SportSport