Verschil 27,5 en 29 inch mountainbike – Waar moet je op letten?

Hoeveel inch mountainbike?

De lente komt er weer aan. Je vrienden of familieleden plannen alweer wat routes. Kortom: Een hele leuke tijd zit er weer aan te komen, maar dan is het wel belangrijk dat je weet welke mountainbike wielen meer geschikt voor jou zijn om het maximale uit je route te halen. In dit artikel leggen we uit wat het verschil tussen een 27.5 inch en 29 inch wiel is. Benieuwd wat het inhoud? Lees snel verder.

Wat is het verschil tussen 27,5 en 29 inch wielen?

Goede mountainbike wielen kunnen een vors verschil maken voor elk type mountainbike. Als je kwaliteit wielen hebt aangeschaft weet je dat zulke wielen sterker, stijver en lichter zullen zijn. Hierdoor houd je je mountainbike beter onder controle.

Eerder was er een standaard maat voor mountainbikes: 26inch wielen. Door de jaren heen heeft ook de mountainbike een ontwikkeling meegemaakt. Inmiddels zijn er 27.5 en 29 inch mountainbike wielen op de markt gekomen.

Wat kies jij?

Voordat je een keus maakt om een bepaalde wiel soort te gaan aanschaffen, moet je je bewust zijn van de volgende punten:

  • Tractie
  • Attack Hoek
  • Gewicht
  • Wendbaarheid
  • Acceleratie

Dit zijn belangrijke aandachtspunten die net het verschil kunnen maken voor jouw ideale rit. Waarom dit zo belangrijk is leggen we je hier uit.

Tractie mountainbike

Tractie is belangrijk op het moment dat je over losse of gladde ondergronden fietst. Het kiezen van een 27.5 of 29 inch wiel is dan ook zeer van belang.

27.5 wielen zorgen voor goede tractie en zijn over het algemeen voor de meeste doeleinden geschikt. De oppervlakte is 1 centimeter minder dan een 29 inch band wat wel degelijk verschil maakt bij een gladde of losse ondergrond.

29 inch wielen hebben een oppervlakte van 9 cm en daardoor een betere keus omdat die band net wat meer zekerheid biedt.

Attack hoek mountainbike

De Hoek tussen het wiel en het oppervlak waar het wiel een object raakt noem je een attack hoek.

Bij een 27.5 inch wiel is de attack hoek groter dan bij een 29 inch wiel. Hierdoor heeft de 27.5 wiel een scherpere hoek dan de 29 inch wiel, waardoor de 27.5 inch wiel minder soepel over objecten rijdt vergeleken met de 29 inch wiel.

Gewicht & wendbaarheid mountainbike

Een groter wiel weegt zwaarder dan een kleiner wiel. Logisch toch? Voor lange ritten kan het gewicht van een band toch van belang zijn.

Een 29 inch band is 1 kilo zwaarder dan een 27,5 inch wiel. Dat kan op een gegeven moment best zwaar zijn. Dus houd daar rekening mee.

De keuze van de band valt ook weer te herleiden naar de wendbaarheid. Hoe kleiner het wiel, hoe wendbaarder je bent. Heb je routes met meer bocht werk, dan adviseren wij je de 27.5 inch wiel.

Acceleratie mountainbike

Het gewicht van het wiel is bepalend voor de acceleratie. Een klein wiel is sneller in de acceleratie dan een groot wiel. Dat komt voornamelijk door het gewicht dat wordt verdeeld binnen in het wiel.

Een 29 inch wiel is groter van stuk waardoor het gewicht verplaatst moet worden door spaken, buizen en andere componenten dat in het wiel zit. Hierdoor heb je wat langer nodig om op gang te komen.

Dus wil je supersnel mountainbiken in een korte rit? Dan is het 27.5 inch meer geschikt voor je. Wil je topsnelheid behouden voor een lange rit? Dan is een 29 inch wiel meer geschikt voor jou!

Check Also

De beste fietstrainer

De beste fietstrainers – welke zijn dat?

Ben je een doorwinterde mountainbiker maar blijf je soms toch liever binnen voor je trainingen, …

SportSport